Een opleiding in de zorg is broodnodig!

Je kunt er op het moment niet omheen: er zijn veel te weinig zorgprofessionals in Nederland. Dat was al een tijd gaande, maar nu, met de huidige COVID-19 pandemie, valt dat nog een keer extra op. Het is echter niet even een cursus die je kunt gaan volgen om als verpleegkundige of als arts aan het werk te kunnen. Je zult hier een gedegen opleiding voor moeten volgen. Die opleidingen verpleegkunde en geneeskunde zijn niet gemakkelijk. De opleidingen kosten veel tijd en doorzettingsvermogen. Zeker wanneer je je vanuit je huidige baan wilt omscholen. Je kunt hier dus wel wat hulp bij gebruiken.

Een opleiding verpleegkunde kan ook in deeltijd

De HBO-opleiding verpleegkunde kun je behalve in voltijd ook in deeltijd volgen. Dan doe je er misschien wat langer over, maar dan kun je er, over het algemeen, naast blijven werken. Ook houd je meer tijd over voor je gezin of voor ontspanning. Toch is deze opleiding niet iets wat je er “even” bij doet. Je zult goed moeten plannen en afspraken moeten maken met je huidige werk over het kunnen lopen van stages. Doe je de opleiding verpleegkunde in voltijd? Dan ben je, over het algemeen, sneller klaar en kun je nog eerder aan de bak in de zorg. Je bent daar hard nodig!

Wil je arts worden?

Wanneer je arts wilt worden, dan is het de opleiding geneeskunde die je wilt gaan volgen. Hiervoor heb je een flinke vooropleiding nodig, minimaal VWO niveau met allerlei exacte vakken. Ook een combinatie van HAVO met een relevante HBO propedeuse kan je naar deze opleiding helpen. De opleiding geneeskunde duurt 6 jaar, waarvan 3 jaar bachelor en drie jaar master. Na deze 6 jaar ben je basisarts en kun je je gaan specialiseren. Dat is dus een flink aantal jaren studeren!

Tips om je studie leuk te houden

Studeren is lang niet altijd even leuk of gemakkelijk vol te houden. Toch zijn er dingen die je kunt doen om je studie leuk te houden en om te zorgen dat je het kunt volhouden.

Studeer je in deeltijd? Dan heb ik de volgende tips voor je:

 • Plan vaste momenten per week waarin je je 100% aan je studie kunt wijden
 • Breng je werkgever op de hoogte van je studieplannen
 • Maak een studieappgroep met andere studenten en spreek elkaar moed in
 • Gebruik de beschikbare aantekeningen die je online kunt vinden
 • Beloon jezelf af en toe eens!

Studeer je in voltijd? Dan heb ik de volgende tips voor je:

 • Plan je dag goed en hou je aan de planning
 • Gun jezelf ontspanning na inspanning
 • Volg zoveel mogelijk fysieke lessen
 • Spreek af met mensen die dezelfde opleiding volgen
 • Maak gebruik van de samenvattingen die je voorgangers al gemaakt hebben
 • Maak gebruik van de oefenvragen die je online kunt vinden om je nog beter voor te bereiden op je examens

In dezelfde categorie

Laatste berichten