Een vakantie in de buitenlucht

Al van kinds af aan wordt er beweerd dat het krijgen van genoeg buitenlucht gezond is voor een mens. Kinderen spelen dan ook wel veel buiten om aan hun buitenlucht te komen. Tieners zullen al wat minder frisse lucht opzoeken en vele volwassenen maken er niet echt de tijd voor doordeweeks. Daarom is het zo fijn wanneer de vakantietijd aankomt en er hele dagen buiten kunnen worden besteed. Maar waarom is buiten zijn zo goed voor iemand?

Voordeel 1: Mentaal

Iedereen heeft er wel eens even doorheen gezeten. Werd dat gevoel minder na een rondje buiten lopen of nadat er even van de tuin genoten was? Dat komt omdat buitenlucht iemand gelukkiger maakt. De zon zorgt ervoor dat ons lichaam serotonine aanmaakt, een hormoon wat een gevoel van geluk brengt. Dit is de reden dat zoveel mensen dealen met een mentale dip in de donkere wintermaanden. Er is simpelweg minder zonlicht op een dag om van te kunnen genieten. Als deze frisse lucht en zonlicht wordt gecombineerd met een beetje beweging, bijvoorbeeld door een rondje te lopen, kan het wonderen veroorzaken voor iemands mentale gezondheid. Gevoelens zoals angst of depressie zullen verminderen na enige tijd in de natuur.

Voordeel 2: Lichamelijk

Naast de mentale gezondheid, kan de lichamelijke gezondheid ook verbeteren door tijd in de natuur te besteden. Dit komt omdat zonlicht niet alleen serotonine aanmaakt, maar ook vitamine D. Vitamine D helpt de weerstand en ondersteunt het lichaam bij het opnemen van calcium, nodig voor sterke botten. Daarnaast kan daglicht wonderen doen voor de concentratie. Een rondje lopen is dus een goed idee tijdens een zware werkdag. Zo komt er nog wat echte frisse lucht en goede zuurstof binnen.

Het immuunsysteem kan een hele boost verwachten wanneer er meer tijd buiten de deur wordt besteed. Dit is weer positief wanneer een nare verkoudheid zich de ronde doet. Maar het zijn onderzoeken die kijken naar de mogelijke anti- kanker effecten die de buitenlucht kan bieden. Momenteel wordt er beweerd dat de natuur de productie van anti- kanker eiwitten stimuleert. Hier wordt nog meer onderzoek naar gedaan.

Voordeel 3: Stress verlagend

Buitenlucht helpt met het reguleren van stressniveaus. De natuur helpt het lichaam om de aanmaak van cortisol te verlagen. Cortisol is een stresshormoon. Als iemand minder stress aanvoelt, zal de bloeddruk, spierspanning en hartslag verlaagd worden, wat zeker gunstig kan werken voor de toekomst.

De camping

Maar waarom zou iemand kiezen voor de camping? Allereerst is het natuurlijk de perfecte tijd om lekker buiten de dagen te besteden. Omringd door natuur kan iedereen genieten van de voordelen die boven staan benoemd. Daarnaast blijkt nog dat tijd in de natuur zorgt voor een gelukkig gevoel, meer zelfvertrouwen en natuurlijk een heerlijk ontspannen gevoel. Uit onderzoeken blijkt dat kamperen rust biedt en zorgt voor een betere nachtrust. En dat ook nog met eigen spullen! Kijk dus eens naar een Friesland camping of een camping Nederland aan zee en doe je gezondheid wonderen.

In dezelfde categorie

Laatste berichten