Verschillende DNA testen?

Het is iets dat niet iedereen zich zal realiseren, maar er bestaan verschillende soorten DNA testen. Verschillende testen tonen net wat anders aan. Hierbij gaat het zowel om meer commerciële testen als over testen die op een wetenschappelijke plek, zoals een ziekenhuis, worden uitgevoerd. Commerciële testen zijn de testen die door middel van reclames worden aangeboden. Er kan gedacht worden dat deze niet betrouwbaar zijn en voor sommige doeleinden kan er inderdaad beter gekeken worden naar een andere manier van een DNA test afnemen. Maar voor welke DNA testen werken commerciële DNA testen wel?

Verwantschapstesten

Verwantschapstesten zijn voor iedereen die willen weten of familie ook echt familie is. Deze DNA test kan worden onderverdeeld in een vaderschapstest, prenatale vaderschapstest, Y-chromosoomtest, volle broer/zustest en half broer/zustest. Vaderschapstesten worden uitgevoerd om te kijken of een man de vader van een kind is. Hierbij wordt er DNA genomen van de vernomen vader en zoon om het zo te vergelijken. De prenatale vaderschapstest wordt gedaan wanneer de moeder nog zwanger is. Vanaf de negende week tot het einde van de zwangerschap kan de prenatale test afgenomen worden om er zo achter te komen of een man de vader van het kind is. Y-chromosoomtesten en de broer/zustesten werken vrijwel hetzelfde. De Y-chromosoomtest laat zien of mannen familie zijn van elkaar, omdat het Y-chromosoom alleen door de mannelijke kant wordt doorgegeven.

Afkomsttesten

Deze DNA test wordt het vaakst commercieel gezien. Denk bijvoorbeeld aan de YouTube trend waarbij veel mensen de test deden om zo te kunnen bepalen wat hun afkomst is. Afkomsttesten zijn vaak betrouwbaar, omdat de globale inschatting van werelddelen over het algemeen klopt. De naam zegt het al, er wordt bepaald wat de achtergrond van de persoon is en waar zij dus vandaan komen. Het ingestuurde DNA wordt vergeleken met het DNA van andere klanten. Er worden overeenkomsten gezocht binnen de stukjes DNA, waardoor vastgesteld kan worden waar een persoon vandaan is.

Testen van ziektes

Om de kans op ziektes te bepalen, zijn commerciële testen minder goed te gebruiken. Over het algemeen kunnen ziektes die vaker voorkomen beter gespot worden maar de zeldzamere ziektes worden vaak niet meegenomen. Ook niet alle ziektes zullen voorspeld kunnen worden aan de hand van DNA, omdat dit alleen genen kan testen. Ziektes komen ook van iemands leefstijl.

De manier waarop DNA testen worden afgenomen zal hetzelfde blijven, maar bij verschillende testen wordt het DNA op verschillende manieren gebruikt. DNA wordt het meest afgenomen door met een wattenstaafje langs wangslijmvlies te gaan. Dit is een makkelijke en veilige manier waardoor veel DNA mee kan worden genomen, om zo de beste resultaten te krijgen.

In dezelfde categorie

Laatste berichten