Betere zorg door nieuwe technieken

Je ziet het steeds vaker in ziekenhuizen en klinieken: een nieuwe manier van het melden van je aanwezigheid. Aanmeldzuilen ziekenhuis zijn in veel gevallen al niet meer weg te denken. Patiënten en cliënten kunnen zich hier aanmelden en krijgen dan een ticket waarmee ze zich, op de afdeling kunnen aanmelden bij de digitale receptie. De afdeling krijgt dan een seintje en de behandeling of de afspraak kan direct starten. Maar wat is daar het voordeel van voor de patiënt en wat is het voordeel van de zorgverlener?

De voordelen van digitaal aanmelden voor de patiënt

De patiënt kan zich, direct bij de entree van het ziekenhuis al aanmelden. Dit gebeurt door middel van het tonen van een identificatiebewijs voor een speciale scanner. Alle afspraken die de patiënt die dag heeft worden dan overzichtelijk getoond op een speciaal ticket. De afdelingen en de kamers waar de patiënt moet zijn worden hier ook op aangegeven, net als de tijden.

Bij de afdeling aangekomen scant de patiënt de barcode van het ticket op de zuil bij de wachtruimte. Hierdoor weet de afdeling dat de patiënt daadwerkelijk is aangekomen op de betreffende afdeling en kan de patiënt direct geholpen worden of plaatsnemen in de wachtruimte.

Hierdoor kan de patiënt sneller worden geholpen en sneller óf weer naar huis, óf door naar de volgende afspraak.

De voordelen van digitaal aanmelden voor de zorgverlener

De zorgverlener krijgt een melding zodra de patiënt zich bij de eerste aanmeldzuil meldt. Het is dan duidelijk dat de patiënt “in huis” is. Meldt de patiënt zich vervolgens aan bij de afdeling? Dan kan direct actie worden ondernomen. De assistent(e) hoeft niet telkens naar de wachtruimte te lopen om te vragen of mevrouw De Boer of meneer Jansen er al is. Die melding komt direct in het systeem.

De arts kan, als gevolg hiervan, direct het juiste dossier erbij pakken en de patiënt binnenroepen. Dit zorgt er vooral voor dat de zorg meer vloeiend kan verlopen. Er zijn geen hiaten meer omdat gewacht moet worden op een bepaalde patiënt.

Hoe zit het met privacy?

Veel mensen hebben het idee dat er over hun schouder kan worden meegekeken op het moment dat zij zich aanmelden bij een aanmeldzuil of bij de digitale receptie. Toch is dit niet het geval. Er wordt speciaal (plexi)glas gebruikt waardoor de gegevens van de patiënt alleen zichtbaar zijn voor degene die voor de aanmeldzuil of de digitale receptie staat.

In dezelfde categorie

Laatste berichten