Bonding, waarschijnlijk een van de plezierigste onderdelen van de zorg voor baby's, vindt plaats tijdens de gevoelige tijd in de eerste uren en dagen na de geboorte wanneer ouders een diepe band met hun baby leggen. Fysieke nabijheid kan een emotionele band bevorderen.

Voor zuigelingen draagt ​​de gehechtheid bij aan hun emotionele groei, wat ook hun ontwikkeling op andere gebieden beïnvloedt, zoals fysieke groei. Een andere manier om aan binding te denken is 'verliefd worden' op je baby. Kinderen gedijen als ze een ouder of andere volwassene in hun leven hebben die onvoorwaardelijk van ze houdt.

Begin te hechten door je baby te wiegen en hem of haar zachtjes in verschillende patronen te aaien. Zowel jij als je partner kunnen ook van de gelegenheid gebruik maken om ‘huid-op-huid’ te zijn, terwijl je je pasgeboren baby tijdens het voeden of wiegelen tegen je eigen huid houdt.

Babymassage

Baby's, vooral premature baby's en mensen met medische problemen, kunnen reageren op babymassage. Bepaalde soorten massage kunnen de hechting verbeteren en helpen bij de groei en ontwikkeling van baby's. Veel boeken en video's gaan over babymassage. Vraag jouw arts om aanbevelingen. Maar pas op: baby's zijn niet zo sterk als volwassenen, dus masseer je baby voorzichtig.

Vocale geluiden

Baby's houden meestal van vocale geluiden, zoals praten, babbelen, zingen en koeren. Je baby zal waarschijnlijk ook graag naar muziek luisteren. Baby rammelaars en mobiele telefoons zijn andere goede manieren om het gehoor van jouw baby te stimuleren. Als je kleintje kieskeurig is, probeer dan te zingen, poëzie te reciteren en kinderliedjes voor te lezen, of hardop te lezen terwijl je zwaait of je baby zachtjes in een stoel wiegt.

Sommige baby's kunnen buitengewoon gevoelig zijn voor aanraking, licht of geluid, en kunnen gemakkelijk schrikken en huilen, minder slapen dan verwacht of hun gezicht afwenden wanneer iemand tegen hen spreekt of zingt. Als dat het geval is met jouw baby, houd je het geluids- en lichtniveau laag tot matig.

Inbakeren

Inbakeren, wat voor sommige baby's de eerste paar weken goed werkt, is een andere rustgevende techniek die ouders voor het eerst zouden moeten leren. Een goede inbakering houdt de armen van een baby dicht bij het lichaam en zorgt voor enige beweging van de benen. Inbakeren houdt niet alleen een baby warm, maar het lijkt de meeste pasgeborenen een gevoel van veiligheid en comfort te geven. Inbakeren kan ook helpen de schrikreflex te beperken, waardoor een baby wakker kan worden. Wil je nog meer tips of advies, dan raden wij aan om de hulp in te schakelen van een lactatiekundige.