Hoortoestellen, voor de één een redder in nood, voor de ander een apparaat waar lang aan gewend moet worden. Het instellen en finetunen van dit apparaatje neemt vaak wat tijd in beslag maar zorgt er uiteindelijk wel voor dat men weer goed horend door het leven gaat. Vandaag ga ik het hebben over dit kleine apparaatje die je, anno 2020, haast niet meer ziet zitten in het rondom het oor.
Soorten hoortoestellen
Allereerst is het belangrijk om te weten dat er verschillende soorten hoortoestellen zijn. Vanzelfsprekend gaat een gehoorapparaat in het oor, maar hier zijn een paar varianten in verkrijgbaar. Zo heb je de AHO (ahter-het-oor) die, zoals de naam als zegt, achter het oor geplaatst dient te worden. De IHO (in-het-oor) die in het oor wordt geplaatst. De CIC (volledig-in-de-gehoorgang) binnenin het oor. De LIHO (luidspreker-in-het-oor) en als laatst nog de combinatie van een hoortoestel en bril. Binnen deze categorieën zijn er tevens weer verschillende modellen verkrijgbaar. De essentie van een boortoestel is uiteindelijk het verbeteren van het gehoor maar tegenwoordig kunnen de apparaten steeds meer en zijn er geavanceerde modellen verkrijgbaar.
De accu’s en batterijen
Elk hoortoestel is voorzien van een batterij of accu. De meestvoorkomende is de knoopcelbatterij of voor de relatief normale hoortoestellen de zink-luchtbatterij. Dit komt doordat deze batterijen vrij compacte zijn en in verhouding veel stroom kunnen leveren. De allernieuwste hoortoestellen zijn voorzien van een oplaadbare accu. De hoortoestellen kunnen worden opgeladen middels inductie. Hierbij is de lithqion-ion accu het meest voorkomend. Na het opladen van de accu kan het toestel een volledige dag mee en met een accu heeft de gebruiker geen last meer van kleine batterijen en weet hij/zij zeker dat het apparaat een volledige dag meegaat.
Wennen aan een gehoorapparaat
Een gehoorapparaat zal waarschijnlijk niet meteen heel fijn en lekker zitten. Het apparaat is een nieuwe toevoeging aan je dagelijkse leven en het zal dan ook eerst goed wennen zijn voordat je het apparaatje niet meer voelt zitten. Ook het gehoor zal in het begin niet gelijk fijn horen, zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat je achtergrondgeluiden beter hoort dan voorheen. Het filteren van deze andere geluiden kost tijd. In het begin is het misschien fijn om het apparaat alleen te gebruiken in rustige omgevingen zoals thuis en met kleine groepen, zo wen je aan nieuwe geluiden en een andere manier van horen. Wanneer dit goed gaat kan je het apparaat ook uitproberen in ruimtes met meer geluid.