Online therapie: voor- en nadelen op een rijtje

Therapie volgen kennen we allemaal. In de huidige samenleving is het geen taboe meer om te zeggen dat je in therapie zit om iets aan jezelf te ‘verbeteren’ of jezelf te helen. Hulp is meer dan welkom en veel mensen hebben er dan ook behoefte aan. Door de grote en toenemende vraag wordt online therapie volgen een stuk populairder. Maar, helpt het online volgen van therapie wel echt en wat zijn de voordelen en nadelen ervan? Je leest het allemaal in dit blog.

Nadelen van online therapie

Laten we beginnen met iets wat eigenlijk vaak wordt bestempeld als een nadeel, maar ook opgelost kan worden door middel van moderne technieken. Het missen van non-verbale communicatie tijdens online therapie wordt door vele mensen gezien als een nadelig iets. En dat klopt ook, non-verbale communicatie is een belangrijk element in het helingsproces. Toch kan dit vrij simpel worden opgelost.

Namelijk door een afspraak te maken met een therapeut en gebruik te maken van videobellen. Op deze manier mis je een groot gedeelte van de non-verbale communicatie niet langer en kunnen de sessies vervolgd worden zoals gewenst.

Een ander nadeel is dat online therapie misschien niet voor iedereen geschikt is. Je kunt hier echter maar op één manier achter komen: online therapie volgen.

De voordelen van online therapie

Want online therapie kent eigenlijk veel meer voor- dan nadelen. Neem bijvoorbeeld de laagdrempeligheid van online therapie. Mensen met weinig vrije tijd, mensen die niet in de buurt van een grote plek wonen of mensen die de deur niet uit kunnen vanwege lichamelijke problematiek zijn ontzettend geholpen bij het volgen van online therapie.

Behalve dit, is het ook zo dat online therapie minder kosten met zich mee brengt. Tenminste, wanneer er wordt gesproken over de reiskosten. Kosten voor online therapie zijn over het algemeen ook lager dan face to face behandelingen, maar dit wisselt erg per praktijk.

Nog even om terug te komen op de mensen met weinig vrije tijd. Specifiek voor deze mensen kan online therapie de perfecte uitkomst bieden. Omdat het flexibel in te plannen is, kan je jouw eigen rooster aanpassen en invullen. Zo maak jij tijd vrij voor de therapie wanneer jij de tijd hebt.

Als laatste is er dan nog het feit dat er voor online therapie vrijwel nooit een wachtlijst is. Bij face to face therapie is dit wel anders. In sommige gevallen kan een intake wel 1 tot 2 jaar duren. Online therapie kan dan een mooie stap in de juiste richting zijn. Hier kan je namelijk vrijwel direct beginnen met het traject.

In dezelfde categorie

Laatste berichten