Het is onvoorstelbaar hoe ver we op technologisch gebied zijn gekomen. Met name als je voor ogen houdt dat de sprongen in een relatief korte periode zijn gemaakt. Vrijwel alles is gedigitaliseerd. Dit is vooral in coronatijd duidelijk merkbaar geworden.

Remote working en learning

Er wordt massaal vanuit huis gewerkt. Ook in sectoren waar dit vooralsnog voor onmogelijk werd gehouden, bijvoorbeeld de architectuur. Kinderen gaan op afstand naar school. Zelfs toetsen worden op deze wijze afgenomen. En het lukt allemaal best aardig! Het verbazingwekkende is met name de zeer korte periode waarin dit allemaal is bewerkstelligd.

Liefde

Maar niet alleen werken en leren gebeurt op afstand. Ook romantische rendez-vous vonden de afgelopen paar maanden online plaats. Video-dates waren opeens het nieuwe normaal wat eerste dates betreft. Echter, zo verrassend zou dit niet moeten zijn. Immers, elkaar het hof maken vindt al jarenlang online plaats. Dating-apps zoals Tinder en Bumble zijn bijna niet meer weg te denken uit de huidige mainstream datingcultuur.

Gezondheid

Technologische ontwikkelingen vinden hun weerslag niet alleen in het dagelijks leven. Ook op het gebied van medische prestaties komt dit tot uitdrukking. Zo zijn er enorme sprongen gemaakt in onderzoek naar onder andere kanker en AIDS, de ontwikkeling van tal van vaccinaties – op dit moment wordt er hard gewerkt aan een coronavaccin – en geavanceerde medische kennis en onderzoeken ten aanzien van betrekkelijk jonge ziektes.

Denk bij dit laatste aan Duchenne Spierdystrofie. Pas in 1986 kwam aan het licht wat deze ziekte precies doet en waardoor het wordt veroorzaakt en we zijn nu al hard op weg naar een geneesmiddel, terwijl verschillende ‘tussenvormen’ al worden ingezet voor bepaalde groepen patiënten.

Oeps!

Om nog even terug te komen op de wisselwerking tussen liefde, relaties en technologie, verdient opmerking dat deze verder gaat dan op het eerste gezicht lijkt.

Stel bijvoorbeeld dat je via een dating-app of in het echt de liefde van je leven tegenkomt. Jullie relatie gaat geweldig, maar op een gegeven moment gaat het uit. Jammer. Jullie gaan ieder jullie eigen weg en nu wil het lot dat jullie elkaar op een bepaald moment weer tegen het lijf lopen. En ja hoor, de vonk slaat weer over.

Negen maanden later verwelkomen jullie een prachtig kind. Je voelt hem al aankomen: wie is de vader? Zelfs in deze situatie kun je op het gemak van technologische vooruitgang rekenen. Je kunt namelijk zelf een vaderschapstest kopen en afnemen. En waar kun je deze kopen? Online natuurlijk!

Wat uit het voorgaande duidelijk wordt is dat hoewel er meer dan genoeg kritiek is op bepaalde onbedoelde gevolgen van technologische ontwikkelingen en digitalisering, we van geluk mogen spreken dat we in dit tijdperk leven.